Odborné akce

Žádost o podporu

Národní psychiatrická cena profesora Vladimíra Vondráčka

Podmínky soutěže

Vyhlašovatelem ceny je Vondráčkův nadační fond, o rozdělení ceny rozhoduje Vědecká rada. Cena je přidělována z prostředků fondu a je výhradně sponzorována farmaceutickou společností Lundbeck.

Cena je udělována ve dvou tematických oblastech:

1. Vědecký výzkum
  2. Praktická aplikace.

Účastnit se může každý odborník (i nelékař nebo pracovní tým), který zašle jednu svoji práci (článek i nepublikovaný výzkumnou, realizační zprávu, projekt apod.), vypracovanou nebo realizovanou v posledních 3 letech.

Na každý rok je voleno jedno téma a s jednou prací se nelze účastnit opakovaně.

Podmínkou účasti je zaslat svoji původní práci na kontaktní adresu:

NPCVV, Psychiatrická klinika, 1. LF UK a VFN, Ke Karlovu 11, 128 21 Praha 2

nejpozději do 30. září, v českém jazyce (nejlépe s kopií), doplněnou o krátký souhrn vhodný k publikaci a stručný životopis. Práce se účastníkům nevrací. O přidělení Vondráčkovy ceny rozhoduje Vědecká rada.

Bližší informace můžete získat u PhDr. F. Krcha nebo PhDr. J. Pavláta na kontaktní adrese Vondráčkova nadačního fondu (PK UK, Ke Karlovu 11, Praha 2; tel. 2 2496 5369).

Vědecká rada Vondráčkovy ceny

2016     Závažné duševní poruchy – výskyt, diagnostika a léčba

2017     Individuální přístup k duševně nemocnému

Laureáti ceny

7. 12. 2016 byla na schůzi Psychiatrické společnosti předána Vondráčkova cena za rok 2016. V soutěži na téma „Závažné duševní poruchy – výskyt, diagnostika a léčba“ byli v kategorii věda a výzkum oceněni prof. RNDr. Z. Fišar, PharmDr. J. Hroudová a kolektiv autorů za článek „Effect of Simvastatin, Coenzyme Q10, Resveratrol, Acetylcysteine and Acetylcarnitine on Mitochondrial Respiration“. V kategorii praktická aplikace byla oceněna publikace doc. MUDr. A. Bartoše a PhDr. M. Raisové „Testy a dotazníky pro vyšetřování kognitivních funkcí, nálady a soběstačnosti“. Ceny byly výhradně sponzorovány firmou Lundbeck.

Dne 2. 12. 2015 byla na schůzi Psychiatrické společnosti předána Vondráčkova cena za rok 2015. V soutěži na téma „Evidence based postupy v psychiatrii“ byl v kategorii věda a výzkum oceněn Doc. MUDr. Jan Vevera za svoji práci „Násilné chování a viktimizace u mužů a žen s psychotickou poruchou“. V kategorii praktická aplikace byla oceněna publikace Prof. MUDr. Hany Papežové a kolektivu „Naléhavé stavy v psychiatrii“. Ceny byly výhradně sponzorovány firmou Lundbeck.

Vondráčkova cena za rok 2014 byla předána dne 3. 12. 2014 na odpolední schůzi Psychiatrické společnosti. V soutěži na téma „Moderní trendy v psychiatrii“ byl v kategorii věda a výzkum oceněn článek „GSK3β, CREB, and BDNF in pheripheral blood of patients with with Alzheimer´s disease and depression“ MUDr. Jana Pláteníka a kolektivu autorů (Z. Fišar, R. Buchal, R. Jirák, E. Kitzlerová, M. Zvěřová, J. Raboch). V kategorii praktická aplikace byla oceněna publikace „Ošetřovatelství v psychiatrii“ autorského kolektivu Mgr. Tomáše Petra a Mgr. Evy Markové. Cena byla výhradně sponzorována firmou Lundbeck.

Vondráčkova cena za rok 2013 byla předána dne 3. 12. 2013 na odpolední schůzi Psychiatrické společnosti. V soutěži na téma „Duševní poruchy a jejich léčba v různých obdobích života“ byla v kategorii věda a výzkum oceněna publikace Doc. MUDr. R. Jiráka a kolektivu autorů „Gerontopsychiatrie“. V kategorii praktická aplikace byla cena přidělena Doc. MUDr. J. Masopustovi a kolektivu za knihu „Neuropsychiatrické případy“. Cena byla výhradně sponzorována firmou Lundbeck.

Vondráčkova cena za rok 2012 byla předána na odpolední schůzi Psychiatrické společnosti dne 5. 12. 2012. V soutěži na téma „Prevence, diagnostika a léčba duševních poruch v 21. století“ byla v kategorii věda a výzkum oceněna práce MUDr. G. BízikaAlostatická zátěž jako nástroj pro monitorování komorbid u pacientů trpících závažnými psychickými onemocněními. V kategorii praktická aplikace byla cena rozdělena mezi knihu „Alzheimerova demence v praxi“ MUDr. V. Frankové a kolektivu a „Komplexní internetový program pro prevenci poruch příjmu potravy“ Prof. MUDr. H. Papežové a Mgr. J. Hanušové. Cena byla výhradně sponzorována firmou Lundbeck.

V roce 2011 (cena se předávala po devatenácté) bylo do Vondráčkovy ceny na téma „Schizofrenie – výzkum, léčba a resocializace“ zasláno 12 prací. Dvě práce byly z formálních důvodů vyřazeny. Vědecká rada ve složení (PhDr. Csémy, PhDr. Krch, doc. MUDr. Přikryl, prof. MUDr. Raboch, MUDr. Šteflová a prof. MUDr. Zvolský) hodnotila 9 prací. 4 práce byly zařazeny do kategorie věda a výzkum a 5 prací bylo hodnoceno v kategorii praktická aplikace. Na svém zasedání 6. 12. 2011 vědecká rada vybrala jako nejlepší práci v kategorie věda a výzkum práci Doc. PhDr. Petra Boba „Schizophrenia, Dissociation and Complexity“. V kategorii praktická aplikace byla kvalita prací velmi vyrovnaná, sponzor těchto cen firma Lundbeck nakonec velkoryse nabídnul navýšení ceny o dalších 25 000 Kč. To znamená, že v roce 2011 byly v této kategorii vybrány 3 vítězné práce: 1. Mgr. Tomáš Petr a kolektiv autorů s Metodickou příručku pro psychiatrické sestry; 2. Doc. MUDr. Lucie Motlová-Bankovská za kuchařku pro nemocné s psychózou a za program Kouzla; 3. MUDr. Pavel Doubek a kolektiv za publikaci „Psychóza v životě – život v psychóze“.

Ceny za rok 2010 k tématu "Kvalita psychiatrické péče" přidělila Vědecká rada Vondráčkovy ceny v kategorii věda a výzkum prof. Z. Fišarovi za publikaci "Vybrané kapitoly z biologické psychiatrie". V kategorii praktická aplikace MUDr. Kališové a spolupracovníkům za "Soubor aktivit vztahujících se k hodnocení kvality psychiatrické péče v ČR" a MUDr. Hejzlarovi a spolupracovníkům za práci "Komunitní péče v dlouhodobé praxi".

V roce 2009 získali Vondráčkovu cenu za nejlepší práci na téma "Vztah tělesných a duševních poruch" v kategorii praktické aplikace MUDr. V.Chvála a kolektiv ze Střediska komplexní terapie v Liberci a  MUDr. E. Kitzlerová s kolektivem z Psychiatrické kliniky VFN. V kategorii věda a výzkum byla cena přidělena MUDr. Jiřímu Masopustovi z Fakultní nemocnice v Hradci Králové za práci  Kardiovaskulární nežádoucí účinky antipsychotik.

V roce 2008 byla Vondráčkova cena přidělena v kategorii praktická aplikace kolegům: MUDr. Filipu Španielovi  z PCP za Program prevence relapsu psychotického onemocnění ITAREPS a Prof. MUDr. Haně Papežové a jejímu kolektivu z  PK VFN za soubor materiálů týkající se komplexní problematiky prevence PPP. V kategorii věda a výzkum byla přidělena Doc. MUDr. Z. Fišarovi z PK VFN za článek Depression, antidepressants, and peripheral blood components a MUDr. J. Tkáčovi z Psych. léčebny v Jihlavě za práci Kreatinkináza jako prediktor vzniku deliria tremens.

V roce 2007 získali cenu v kategorii věda a výzkum kolegové Prof. Drtílková I. a kol. z PL Brno za práci Klinické a molekulárně-genetické koreláty hyperkinetické poruchy v dětském věku a Doc. MUDr. I. Paclt a jeho kolegové za rukopis práce „Attention, hyperactivity Disorder (ADHD) – biochemical, genetic and clinical studies. V kategorii praktická aplikace kolegové MUDr. E. Herman, doc. MUDr. J. Praško a MUDr. D. Seifertová a kol. za monografii Konziliární psychiatrie (Galen 2007) a MUDr. F. Španiel a kol. za edukační materiál „PREDUKA“.

V roce 2006 získali Vondráčkovu cenu v kategorii praktické aplikace M. Anders, T. Uhrová  a J. Roth za práci  „Depresivní poruchy v neurologické praxi“  a L. Motlová a  F. Koukolík za rukopis publikace „Citový mozek; neurobiologie, klinika, terapie“. V kategorii věda a výzkum byla cena rozdělena mezi soubor prací P. Stopkové zaměřených na molekulární genetiku bipolární afektivní poruchy a mezi publikaci Z. Fišara „Deprese, antidepresiva a membrány“.

V roce 2005 získal cenu v kategorii věda a výzkum MUDr. Vevera a kolektiv z PK 1LF UK, v kategorii praktické aplikace kolektiv autorů (MUDr. Kališová, MUDr. Kitzlerová a další) za projekt EUNOMIA.

V roce 2004 získali Vondráčkovu cenu v kategorii věda a výzkum H. Papežová a A. Yamamotová za soubor prací  na téma „Stres, disociace a poruchy příjmu potravy“ a I. Šolcová za práci „Některé psychofyziologické souvislosti resilience“. V kategorii praktická aplikace V. Kebzová za práci „Psychosociální determinanty zdraví“ a  J. Praško a kol. za  svépomocnou příručku vydanou nakladatelstvím Portál „Stop traumatickým vzpomínkám“.

V roce 2003 byly  oceněny práce „Demence – Neurobiologie, klinika a terapie“ F. Koukolíka a R. Jiráka a „Amyloid beta peptide 1-40 and the function of rat hippocampal hemicholinium-3 sensitive choline carriers  Z. Krištofikové, H. Tejkalové a J. Klaschka, soubor prací „Poruchy chování ve stáří a Léčba poruch chování u pacientů s demencí“  V. Benešové a „Diferenciální diagnostika a léčba demencí“ E. Růžičky a kolektivu.

V roce 2002 udělila Vědecká rada Národní psychiatrické ceny Vladimíra Vondráčka kolegům. P. Fridrichovi,  E. Kitzlerové,  L. Stárkové za  jejich práci „Kognitivně behaviorální terapie závislosti na nikotinu“ a  L.  Csémymu  za  práci „Drug Scene in the Czech Republic and Slovakia during the Period of Transformation

V roce 2001 Vondráčkovu cenu získali M. Anders, J. Roth a T. Uhrová  za práci „Komorbidita deprese a neurologických onemocnění“ a J. Holub a kol. za práci „Komorbidita v psychiatrii“.

Poprvé byla cena udělena v roce 1993, kdy se přihlásilo 18 prací, M. Učíkovi a V. Kodetové za projekt "Centra divadelní terapie"; cena za nejlepší výzkumnou práci nebyla tehdy udělena.

Výhradní sponzoři Vondráčkovy ceny

Výhradním sponzorem Vondráčkovy ceny je od jejího založení v roce 1993 farmaceutická společnost Lundbeck, která se podílí na financování ceny příspěvkem 60 000 Kč.

Další sponzoři Vondráčkovy ceny

Lízálek Jiří, Novartis s.r.o., Astrazeneca Czech, Eli Lilly CR, S.r.o., Zentiva a.s., Janseen-Cilag S.R., Bristol-Myers SQUIBB, Sanofi-Synthelabo, Interexpert Bohemia, ČEPS, a.s., Servier s.r.o., Communication works, E. Poche, Egis Praha, s.r.o., Medicom International s.r.o., Servier s.r.o., Denní Psychoterapeut, Pfizer spol. s.r.o., Sanofi-Aventis, s.r.o., Schering-Plough Cent, Richter Gedeon org s.r.o., Guarant International, Sandoz s.r.o., Svépomocná asociace, Lucky Money a.s., Schering-Plough Cent, Vladislav Chvála, Byznys pro společnost, Fórum, Vipharm Slovakia s.ro.